Picture

Ajax haalt Bogarde definitief terug naar Amsterdam

03-07-2015

Winston Bogarde keert na achttien jaar afwezigheid terug bij Ajax. De 44-jarige oud-verdediger heeft een contract voor een jaar getekend in Amsterdam, waar hij verdedigerstrainer wordt in de bovenbouw van de jeugdopleiding. In het seizoen 2008/09 was Bogarde voor het laatst werkzaam bij Ajax, maar toen nog als stagiair. Hij nam toen de verdedigers van de A-selectie voor zijn rekening.

Donderdag zei Wim Jonk reeds tegen Voetbal International dat Bogarde waarschijnlijk aan de slag zou gaan bij de club en nu bevestigt Ajax het nieuws zelf. Bogarde zal de A1, de A2 en de B1 onder zijn hoede nemen en de verdedigers proberen het een en ander bij te leren. In zijn eigen carrière stond hij bekend als een nietsontziende verdediger die er keihard in kon gaan.

Bogarde begon bij SVV uit Schiedam en was daar nog een vleugelspeler; begin jaren negentig trok hij naar Sparta Rotterdam en in 1994 arriveerde hij bij Ajax, waar hij uiteindelijk werd omgeturnd tot verdediger. Op die positie zou Bogarde het uiteindelijk tot de top van Europa schoppen: Met de Amsterdammers won de geboren Rotterdammer onder meer in 1995 de Champions League en de wereldbeker, hij kwam een jaar uit voor AC Milan, twee seizoenen voor Barcelona en vier jaar voor Chelsea. Bovendien speelde hij twintig interlands.

Jonk zegt op de website van Ajax dat hij Bogarde min of meer ziet als de opvolger van Jaap Stam. “Sinds die is doorgeschoven naar Jong Ajax zijn wij op zoek naar een verdedigerstrainer en mentor voor de bovenbouw. Ik ben blij dat we die nu gevonden hebben. Ik denk dat Winston, met al zijn passie en ervaring, de juiste man is om de fijne kneepjes van het verdedigen over te brengen. Want ook dat is straks keihard nodig om overeind te kunnen blijven in het internationale topvoetbal.”